Inilah 7 Cara Mudah Tanam Kangkung Dalam Besen, Terjamin Kebersihan!

Inilah 7 Cara Mudah Tanam Kangkung Dalam Besen, Terjamin Kebersihan!

Penanaman sayur-sayuran berhampiran dengan rumah sememangnya menjimatkan masa dan wang ringgit. Kita tidak perlu membuang masa untuk ke pasar dan berhabis duit minyak. Namun, ada beberapa perkara yang menjadi halangan, contohnya, tiada ruang untuk menanam, tiada masa untuk menyiram pokok dan tidak tahu cara penanaman pokok yang betul.

Tahukah anda terdapat beberapa cara yang mudah untuk tanam kangkung. Terutama jika anda tidak mempunyai ruang yang luas, dan tidak mahu mengeluarkan modal yang banyak.

Berikut adalah langkah-langkah untuk tanam kangkung dengan mudah yang telah dikongsi oleh Baja AB Plus Premium, dengan mengunakan penapis dan besen sahaja. Selamat mencuba.

1. Sediakan bekas untuk menakung air baja di bahagian bawah.

2. Sediakan satu bekas berlubang-lubang kecil untuk bubuh biji benih kangkung. Pastikan saiz bekas tersebut lebih kurang sama.

3. Isikan air baja AB Plus sehingga melepasi sedikit dari dasar bekas yang berlubang-lubang. Taburkan benih-benih kangkung seperti di dalam gambar.

4. Tutupkan dengan kain gelap beberapa hari sehingga akar dan pucuk kangkung keluar (seperti taugeh)

5. Apabila pokok kangkung sudah mempunyai daun, pokok kangkung sudah boleh di letakkan kepada cahaya matahari. (pastikan paras air kena kepada akar pokok)

6. Keadaan pokok kangkung apabila diletakkan di cahaya matahari secara terus.

7. Apabila sudah 3 ke 4 minggu pokok kangkung sudah boleh di tuai dimasak belacan….yum2..

sumber: Petua Ibu

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri. Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*