Cara Betul Tanam Pokok Mangga Dalam Pasu Supaya Dapat Hasil Yang Memuaskan!

Cara Betul Tanam Pokok Mangga Dalam Pasu Supaya Dapat Hasil Yang Memuaskan!

Jika selama ini hanya tanam pokok bunga atau hiasan dalam pasu apa kata lepas ini kita tukar pulak. Tanam pokok mangga, sekurang-kurangnya dapat juga makan buah.

Kalau diperhatikan cara tanam pokok mangga dalam pasu ini juga mudah dan ia juga tak perlu penjagaan yang rumit.

Bagi yang nak cuba tanam pokok mangga boleh ikut 4 langkah ini yang dikongsi oleh Sifudurian.

Mangga sejenis buah-buahan bermusim yang tumbuh subur dan berbuah di kawasan yang agak panas dan kawasan tanah rendah.

Cara tanam dan penjagaan mangga lebih mudah berbanding pokok durian dan ia berbuah seawal 2 tahun jika pokok yang sudah di cantum atau di kawinkan.

1. Saiz pasu

Mestilah berukuran besar iaitu 15cm tinggi dan panjang 11cm, kecil sikit pun takpe, yang penting media semaian tu mesti kena cun. kalau boleh gunakan pasu seramik supaya tahan lama.

2. Media semaian

Gunakan topsoil / tanah hitam, elakkan guna tanah sisa kelapa sawit sebab ia cepat mengeras dan tidak sesuai untuk semaian pot). Topsoil 70%, sekam padi 10% sekam padi bakar 10% cocopeat 10%

3. Pilih benih yang dikahwinkan atau tut

Cadangan tanam mangga Chokanan, Harum Manis, mangga nam dok mai dan red star atau mangga Taiwan. ini antara mangga yg cepat dan rajin berbuah. Pastikan beli benih yang sudah di kawinkan atau ‘TUT’ supaya cepat berbuah. Jika tanam dari biji ia lambat sedikit berbuah iaitu sekitar 4-6 tahun.

4. Baja

Gunakan baja subur NPK 15.15.15 iaitu kandungan baja yang seimbang amat sesuai untuk pertumbuhan pokok yang seimbang. Manakala untuk baja penggalak buah, gunakan baja buah NPK 12.12.17 berwarna biru yang boleh dibeli di mana-mana kedai pertanian/ kedai kimia berdekatan dengan rumah anda atau boleh secara online di Shopee, Lazada.

5. Siraman

Pastikan pasu disiram dengan air dan elakkan tanah kering supaya pokok sentiasa segar, sekali sekala sembur dengan baja subur foliar dan racun Malation atau Decis untuk elakkan serangan serangga pada daun dan pucuk muda.

Sumber: Sifudurian

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri. Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*