Boleh Buat Sendiri Ini Cara ‘Servis’ Dapur Gas Rumah Jadi Kuat Semula Mudah Saja

Boleh Buat Sendiri Ini Cara ‘Servis’ Dapur Gas Rumah Jadi Kuat Semula Mudah Saja

Bila dengar jeritan isteri di dapur terus si suami jadi kelam-kabut apa pula yang tak kena tu? Rupanya dapur gas bermasalah apinya kecik, dah garu kepala yang tak gatal tu tak tahu nak buat apa.

Mungkin selepas ini, masalah anda tidak akan jadi beban lagi apabila, cuba dan belajar sendiri daripada kemahiran Encik Abdul Ghopar Zakaria Ansari yang dikongsikan beliau itu.

LELAKI INI KONGSI CARA ‘REPAIR’ DAPUR GAS RUMAH SENDIRI

Projek D.I.Y menservis dapur gas isteri. Hari ni berjaya menyelamatkan dua dapur gas milik isteri. Perkongsian ini pernah divi ralkan. Hari ni diperincikan lagi step-stepnya. Semua orang boleh lakukannya. Step-stepnya ada setiap gambar ya.

LANGKAH-LANGKAH MEMBAIKI DAPUR GAS:

1. Sebelum di servis apinya biru tetapi perlahan.

2. Alatan yang diperlukan:

  • Playar
  • Pemutar skru bunga dan philips
  • Klip kertas
  • Spray anti karat WD40
  • Kertas surat khabar lama

3. Tanggalkan tungku dari injap gas dengan mencabut pin di bahagian bawahnya.

4. Selesai tanggalkan tungku dari injap gas. Cuba buka skru untuk pisahkan injap gas dan paip gas. Jika terlalu ketat tidak perlu dipisahkan.

Dalamnya ada getah seal dan akan nampak injap gas berlubang besar dan kecil bagi mengawal penggunaan gas.

Bagi golongan wanita yang ingin melakukannya sendiri tidak perlu keluarkan injap dan paip gas ini. Terus cucuk klip kertas ke saluran injap gas.

5. Injap dan paip gas dikeluarkan sepenuhnya.

6. Ambil spray anti karat dan semburkan ke dalam bahagian penyambung antara tungku dan injap gas. Kemudian gunakan klip kertas untuk mencucuk lubang halus di injap gas.

7. Kesan lapisan minyak dari lubang injap gas. Lapisan minyak ini akan bertukar menjadi kerak minyak dan membuatkan saluran injap gas tersumbat. Bersihkan beberapa kali sehingga berpuas hati.

8. Ini contoh retakan pada bahagian fire starter. Pulas-pulas tetapi api tidak menyala dan perlu guna surat khabar atau external fire starter untuk hidupkan dapur gas.

Usaha khuatir, ketuk sedikit bahagian besi supaya retakan menjadi rapat. Ianya tidak membaha yakan.

9. Taraaaaaa.. sudah siap di servis. Dapur ini telah dua tahun digunakan. Dapur yang dijaga dengan baik mampu bertahan lebih lama. Jika perumahnya dan paip gas sudah terlalu uzur dinasihatkan tukarlah yang baru ya.

Selepas di servis apinya ya ampun. Membara kebiruan.

Selamat mencuba!

Sumber: Abdul Ghopar Zakaria Ansari via akakpesan

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri. Please wait while you are redirected...or Click Here if you do not want to wait.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*